De ce alcoolul îți provoacă stări de somnolență, iar apoi te face alert

de: Ioana Bîrsan
23 06. 2017

Berea,vinul și alte băuturi alcoolice par să aibă o personalitate dublă dacă ne raportăm la modul în care îți afectează organismul.

La început, după ce consumi băuturi alcoolice, începi să te simți foarte obosit, dar nu după foarte mult timp efectul lor se schimbă, iar aceleași persoane care înainte erau dominate de stări de somnolență devin brusc alerte. Pentru că acest amestec de stări este destul de ciudat, ne-am gândit să vă oferim o incursiune în lumea băuturilor alcoolice și a efectelor lor stranii.

Răspunsul pe care cercetătorii îl oferă are de a face cu efectele puternice pe care alcoolul le are asupra sistemului nervos central. Alcoolul intră rapid în sânge, de obicei cam la 20 de minute după ce o persoană bea. Odată aflat în sistemul circulator, acesta ajunge la creier, unde afectează celulele cerebrale, cunoscute sub denumirea de neuroni. Aici, alcoolul afectează moleculele de proteine și receptorii GABA-A, care sunt prezenți în peste 80% dintre neuroni, încetinind activitatea neuronală. Lucru care determină relaxarea, sedarea și starea de somnolență, scrie Live Science.

Din cauza aceleiași reacții care se produce la nivel cerebral, persoanele pot experimenta necoordonarea motorie, inabilitatea de a se concentra și imposibilitatea de a ține minte evenimentele care se petrec.

Însă starea de somnolență nu este singurul efect al alcoolului, ci după câteva ore de la consumul de băuturi alcoolice poți avea senzația de trezire, de luciditate. Acest lucru se întâmplă din cauza acelorași receptori GABA-A și a neuronilor. La 4-5 ore după consumul de alcool, receptorii din creier își pierd sensibilitatea la alcool, lucru care determină la rândul lui excitarea neuronilor, care conexiunile lor sunt stabilite mai rapid. Acesta este momentul în care ne trezim.

Acest proces nu se desfășoară în același mod în cazul alcoolicilor. Din cauza consumului repetat de băuturi alcoolice, aceștia și-au pierdut un număr mare de receptori GABA. Pentru că au mai puțini receptori, ei sunt mai iritați, mai anxioși și au de a face cu disforie (o tulburare a dispoziției) și, în general, cu dificultatea de a adormi. Această senzație îi determină să consume mai multă băutură, perpetuând cercul vicios.

Însă există multe efecte ale alcoolului asupra creierului și multe dintre acestea nu sunt cunoscute de cercetători. Dar, dacă vrei să cunoști mai multe efecte pe care alcoolul le are asupra organismului tău, aici le-am detaliat mai pe larg.